Informatie virusscanners

Veel mensen die niet veel weten van computers zien niet de verschillen tussen gratis virusscanners en betaalde virusscanners. Zij hebben zich niet goed laten adviseren of zijn zelf aan de slag gegaan met het uitzoeken en installeren van een virusscanner. Dit is vaak een slechte stap. Mensen die namelijk niet helemaal de weg weten op het internet, zijn vaak ook gevoeliger voor virussen. Deze mensen komen vaker op nieuw vertrouwelijke websites waardoor zij mogelijk virussen binnenhalen. Ook weten veel mensen niet het verschil tussen de officiële website en een “valse” website van bijvoorbeeld Adobe Reader of Java, twee programma’s die bij veel gebruikers zijn geïnstalleerd. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je bij een “valse” website virussen binnenhaalt, zonder dat jij het weet.

Daarom is het erg belangrijk goed informatie in te winnen, voordat je een virusscanner installeert. Wil je daar liever geen tijd aan besteden? Dan raden wij jou aan om te gaan voor een betaalde virusscanner. Houdt er rekening mee dat je na het installeren er nog niet bent, maar dat je de virusscanner ook nog moet configureren!

Hopelijk is het duidelijk waarom het belangrijk is om goed te kijken welke virusscanner je gaat gebruiken. Hieronder geven wij een aantal tips/vragen die je jezelf moet stellen als je een virusscanner gaat kiezen.

  • Hoe zit het met mijn kennis op het gebied van internetten? Weet ik wat advertenties zijn en welke website ik wel en niet kan bezoeken?
  • Wil ik gaan internetbankieren? Mensen die doen aan internetbankieren zijn extra gevoelig voor malware wat ervoor kan zorgen dat uw bankrekening ineens leeg is.
  • Kan mijn computer de virusscanner draaien? Als u een oudere computer heeft kan een virusscanner er voor zorgen dat uw computer traag wordt.
  • Ben ik veel actief op internet? (met als achterliggende vraag: hoe up to date moet mijn virusscanner zijn?) Als u dagelijks voor uw werk op de computer zit, wilt u niet dat uw virusscanner 24 uur later met een update komt. Het kan dan mogelijk al zijn dat uw computer geïnfecteerd is met een virus.
  • Wil ik voor een virusscanner betalen?