Virussen voorkomen

Virussen komen niet zomaar binnen. De gebruiker heeft altijd een actie gedaan op de computer waardoor de virus is binnengekomen. U bent bijvoorbeeld, zonder dat u het doorheeft, op een website geweest die virussen bevat of heeft een bestand gedownload wat virussen bevat. Daarom is het belangrijk om goed te letten op uw surfgedrag. In principe is het zo dat als u weet wat u op internet doet, u zonder virusscanner kan internetten.

  • Klik niet zomaar op een advertentie. Heeft u een interessante link gevonden? Controleer eerst in een zoekmachine of hier meer over te vinden is.
  • Staat er op een website dat u op een link moet klikken voor meer informatie? Controleer eerst waar deze link heengaat en zoek eventueel ook eerst in een zoekmachine of hier meer over te vinden is.
  • Wilt u iets downloaden? Zoek de website op van de maker van het product. Download nooit zomaar bestanden van een onbekende website. De meeste virussen worden op deze manier binnen gehaald.
  • Als iemand u een algemeen bestand aan wilt bieden via een USB stick, is het misschien slimmer om dit bestand te downloaden via het internet. Wanneer een USB stick besmet is met een virus, dit hoeft dus niet eens het bestand zelf te zijn, kan dit er voor zorgen dat uw computer besmet wordt met virussen. Hierbij geld ook weer, is diegene niet bekend met internet, dan is de kans groter dat diegene een virus op zijn of haar USB stick heeft staan.
  • Gaat u internetbankieren? Controleer dan altijd voordat u een responsecode invult of de website een certificaat heeft. Geen certificaat? Meteen de website verlaten!
  • Wanneer u opzoek bent naar informatie, gaat u zoeken bij een zoekmachine zoals Google. De meeste mensen klikken één van de eerste resultaten aan. Deze scoren namelijk niet voor niets hoog. Als u op deze website bent, is het echter mogelijk dat deze website links plaats naar andere websites die virussen bevatten. Is de informatie op de website niet intressant? Klik dan niet verder, maar ga dan terug naar de resultaten in uw zoekmachine, en probeer het volgende resultaat.
  • Blijf op de hoogte van nieuwe hack technieken. Ook de makers van virussen denken vooruit en zoeken altijd nieuwe technieken om uw computer te hacken. Wanneer er een nieuwe techniek is gevonden, weten virusscanners hier zich vaak slecht tegen te beschermen. Het is daarom interessant om dagelijks nieuwsberichten te lezen van bijvoorbeeld nieuws.google.nl over nieuw soort virussen. Het is soms verbazingwekkend om te lezen hoe de hackers te werk gaan!

Ook via e-mail worden veel virussen binnen gehaald. Het is daarom belangrijk om niet zomaar te doen wat er in een e-mail staat en het volgende goed door te lezen.

  • Open nooit een bijlage uit een e-mail van een persoon die u niet kent. Verwijder deze berichten direct.
  • Open nooit e-mails die zeggen dat ze van uw bank zijn. De link naar de website is net iets anders waardoor u zo voor de hacker uw gegevens achter laat. U zult nooit e-mail krijgen van uw bank. Lees hier ook meer over bij Artikelen
  • Wanneer u een vreemde e-mail krijgt van één van uw vrienden, kan het zijn dat die persoon gehackt is. Deze e-mails zijn vaak in het Engels of slecht Nederlands. Bedenk eerst of die persoon een e-mail op deze wijze zou schrijven. Twijvel je? Reageer even met de vraag of hij dit zelf verzonden heeft. Als diegene op jouw antwoord reageert, weet je of je de e-mail kan openen.

Als u bovenstaande punten opvolgt, verkleint u de kans op een virus in sterke maten. Alle virussen die op uw computer staan, zijn door een actie die u heeft gedaan, binnen gehaald. Wanneer je dus twijfelt bij één van de bovenstaande punten, omdat je bijvoorbeeld niet direct het verschil ziet tussen nep-mail en gewone e-mail, is het verstandig om een virusscanner te installeren.